Baba mea, baba ta, baba Dochia!

Am mai corectat eu legende si acum, ca a venit vremea babelor, am zis sa va mai spun o poveste á la mine, ca poate tine! Cica demult, pe cand grebla avea dinti de lapte si magarul inventa tractoare, traia intr-o poienita o baba hatra si urata ca spuma laptelui. Baba avuse un fecior frumos minune mare care se insurase cu una urata, dar bogata. Feciorul aduse nevasta acasa impreuna cu toata zestrea primita de la socrii sai si mai aduse ca gasise pe o pasune, sloboda, o turma mare de oi. In primul an, feciorul o plecat cu turma la munte si l-or mancat lupchii, numa’ pe el. Oile s-au intors acasa! Din momentul asta s-o gatat la pita pentru nora cea urata! Doua urate la un loc, aproape ca nu se pune, dar baba, pe numele ei Dochia, nu dorea nici in ruptul capului sa inteleaga situatia. Cred ca se temea ca nu cumva sa plece nora in lipsa de barbat si sa o lase in toata saracia ei de la inceput! Pentru a-si face asigurare – era obligatorie inca de pe atunci (ca hoti au fost de la inceputul lumii) -, baba incepu a pune in aplicare un plan de exterminare! No, si incepe baba sa faca fel de fel de fite, in prima zi ca nu-s calcate azepeurile, a doua zi ca nu-s muieti posmagii, a treia vrute si nevrute si tot asa, pana in ziua a noua despre care trebuie sa tineti minte, inca de pe acum, ca este foarte importanta in legenda babelor. Sincer nu stiu de ce, dar cica este extrem de importanta!

Baba_Dochia-595x240

Trebuie sa retinem ca baba nu era nebuna, banuielile ei aveau ele ceva graunte de adevar pentru ca in legenda apare un inger, da, oameni buni, un inger, nu o ingerita. Banuiesc ca intelegeti conceptul de inger, ala care te ajuta neconditionat, care fara niciun interes, doar spre binele tau, din cand in cand iti ofera o floare, ala care, eventual, te scoate la o cafea sau ce mama zmeului se putea consuma pe vremea aia, ca era demult si s-au pierdut o gramada de informatii. Na, si vine asta si, din cate am inteles, ii da o floare, cica sa spele lana cu ea, ca asa a zis nora cand a fost prinsa ca se juca cu floarea la lana… mai, asa zice legenda, daca nu ma credeti, va rog sa cititi varianta originala. Zice ca nora spala lana cu floarea, de unde eu deduc ca nora se juca cu floarea-n lana, ca altfel nu are nicio logica! In fine, ingerul o tot ajuta, asta primeste ajutorul neconditionat, ba de la un timp, cred ca-i placea sa fie ajutata si, pana la urma, in ziua aia importanta pomenita mai sus, cica moare baba de invidie si de frig, ca astia au avut grija ca in fiecare zi sa-i mai fure cate un cojoc babei.

Traditia spune ca noi avem posibilitatea sa alegem o zi din cele noua si ca asa cum o fi vremea in ziua aleasa, asa ne-or merge fulgii in anul ce sta sa vina! Bazaconie sau nu, ramane de vazut in fiecare an. Noi, pana la urma, tot alegem, ca suntem exact ca oile alea de or venit acasa si fara stapan! Probabil le placea saracia si, odata cu ea, vrajitoria! Morala spune ca daca Mitu (feciorul Dochiei) este foarte puternic si neamul din care face parte este foarte indobitocit! La randuri mai bune!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s